panelarrow

7 aktier

Placera rätt

Starta eget eller köpa företag?

Det finns huvudsakligen två vägar till att bli en företagare: starta eget eller köpa ett företag. Här tar vi en titt på vilka för- och nackdelar som finns med dessa.

Starta eget

Att starta eget är så klart det vanligaste sättet att bli en företagare idag, och en av den bästa anledningarna är ju att det inte kräver någon kontantinsats, så länge man inte startar ett aktiebolag det vill säga. När man startar eget har man ju alla möjligheter att välja inriktningen och affärsmodellen för företaget. Detta betyder att man kan bygga upp och strukturera det precis som man vill.Men det finns även välkända risker med att starta eget. Till att börja med kan man ju inte garanterat säga att företaget kommer att vara lönsamt. Även med gedigen efterforskning kan man endast säga hur goda förutsättningarna verkar. Och även om förutsättningarna är väldigt goda kan det ta lång tid innan företaget faktiskt börjar gå med vinst.

Köpa företag

Att köpa ett företag är något som avskräcker många när de tänker på kostnaderna för detta. Och medan kostnaderna absolut kan vara höga är det fullt möjligt att ta lån för att finansiera ett sådant köp. När man köper ett företag kommer man ju att driva något som bevisligen går med vinst, och alla ekonomiska uppgifter ska man så klart få ta del av innan köpet genomförs. Detta är till stor fördel i branscher där det är vanligt att nystarter inte klarar ens första året, som till exempel restaurangbranschen.Den stora nackdelen med att köpa företag är ju som sagt pengarna som krävs för att göra detta. Ju bättre det går för ett företag desto dyrare kommer det ju vara att köpa. Man kommer sedan inte ha full frihet att förändra saker bara för att man köpt företaget. Kontrakt och avtal som företaget hade innan man köpte kommer man behöva hålla sig till, åtminstone under den period de gäller. Alternativt måste man återförhandla dessa kontrakt, vilket ju inte är det enklaste alla gånger. Man måste även tänka på personalen som arbetar på företaget och se till att ägarbytet även sker smidigt för dem. Det är inte ovanligt att anställda lämnar ett företag efter ett ägarbyte. Ledarna.se kan bistå med hjälp i detta ämne.